Zelfzorg tijdens de donkere dagen: 6 gouden tips

28 januari 2020

We kunnen er niet meer omheen: de winter is in aantocht. Druilerige dagen, weinig daglicht en barre temperaturen maken het moeilijk om onze energie op peil te houden. Het lijkt wel of de natuur zich volledig terugtrekt en in een diepe rustmodus gaat. Ons huidig dagelijks levens- en werkritme laat ons meestal niet toe om hetzelfde te doen. Toch is het essentieel om even stil te staan bij ons eigen welzijn en momenten van zelfzorg in te lassen. Het vraagt misschien wat bewustwording en tijd, maar je eigen balans en zelfzorg is dat zeker waard.

1. Ga naar buiten

In periodes dat zonlicht schaars is, is het des te belangrijker om af en toe wat natuurlijk licht mee te pikken. Veel mensen vertrekken naar het werk wanneer het donker is, om dan een volledige dag in kunstlicht door te brengen en tot slot thuis te komen wanneer de zon al lang onder is. Dit gekunsteld ritme heeft een weerslag op ons gemoed, maar ook op ons immuun systeem. De verleiding is groot om juist minder buiten te komen. Doe een korte wandeling tijdens je lunchpauze of kies voor een buitenactiviteit in het weekend. Enkele minuten zonlicht op je huid kan wonderen doen om je vitamine D gehalte op peil te houden, een essentieel vitamine dat ons lichaam nodig heeft om calcium uit voeding op te nemen en het immuunsysteem operationeel te houden.
Het kost misschien extra moeite om ’s avonds nog buiten te komen, maar ook dit heeft een positief effect. Ga voor extra quality time met je viervoeter buiten, ga even een blokje om met je partner of een vriend/vriendin… Of het nu koud is of zelfs regent, goed gevoel achteraf gegarandeerd!

2. Vertraag

Het lijkt wel of je energie gelijk loopt met het opkomen en ondergaan van de zon: een pak minder dan tijdens de zomermaanden dus. Op zich is dit een natuurlijke reactie van ons lichaam, het heeft dus ook geen zin om daar als een gek tegen te gaan vechten en elk vrij moment vol te plannen met werk, hobby’s en sociale verplichtingen. Luister naar je lichaam, het is geen schande om af en toe vroeg onder de wol te kruipen en wat slaap in te halen. Daarvoor staat het begrip winterslaap toch?

3. Kies voor connectie

Wat is er leuker dan een fijne avond met vrienden en goede gesprekken? Maak van je huis een warm nest waar het fijn vertoeven is. Sfeerlichtjes, kaarsen, een kerstboom of symbolische voorwerpen die voor jou een betekenis hebben maken van je huis een plek om tot rust te komen. Dit is een uitgelezen periode om wat meer aandacht te besteden aan familie- en vriendschapsbanden. Lekker eten en een goed glas maken het plaatje compleet. Of je zelf achter het fornuis kruipt of kiest voor een traiteur, doe wat goed voelt voor jou. Laat de nadruk liggen op connectie met elkaar en authentiek contact, je batterijen zullen er ongetwijfeld van opladen.

4. Let op je voeding

Het lijkt misschien cliché, maar de winterperiode eist veel van ons lichaam. Het is dus belangrijk om er op toe te zien dat je alle essentiële vitamines en voedingsstoffen binnenkrijgt. Geen periode om alleen maar slaatjes of eenzijdige maaltijden te verorberen, kies voor voedzame, gezonde alternatieven die je energiepeil ondersteunen en warmte van binnenuit geven. Voldoende hydratatie is ook nu zeer belangrijk, gezien we onze dagen hoofdzakelijk afwisselend binnen spenderen in verwarmde ruimtes en koude buitenlucht die onze huid uitdrogen. Voedingsstoffen zoals gember en kurkuma kunnen je immuunsysteem een boost geven en komaf maken met vervelende winterkwaaltjes zoals griep en verkoudheden. Onderaan een recept voor een heerlijk verwarmend drankje, ideaal om ’s avonds onder een dekentje van te genieten!

5. Leg je huid extra in de watten

Niet alleen ons gemoed kent een dipje tijdens de wintermaanden, ook onze huid krijgt het hard te verduren. Een ideale gelegenheid om wat extra verwenmomentjes in te lassen. Stel dat bezoek aan de schoonheidsspecialiste of de massagetherapeut niet langer uit. Niet alleen je huid zal je dankbaar zijn, ook jij zal achteraf voldoening hebben als je een complimentje krijgt over je uitstraling. Het hoeft helemaal geen hap uit je budget te betekenen: maak de tijd voor een warm bad of douche, steek wat kaarsen aan in je badkamer en verzorg je huid met wat extra hydraterende crème.

6. Maak plaats voor mindere momenten

De winter brengt ook vaak gevoelens van verdriet en melancholie. Sommige mensen hebben een hekel aan de feestdagen omdat ze net dan extra geconfronteerd worden met het gemis van een dierbare. Laat de ruimte om deze gevoelens toe te laten. Niet elke dag is perfect of gevuld met vreugde, neem de dag zoals het komt. Geef deze emoties een plaatsje door ze bewust toe te laten en te erkennen. Verlies ook het positieve niet uit het oog. Probeer dagelijks enkele dingen op te schrijven waarvoor je dankbaar bent in je leven, hoe klein ook. Voel wat dit met je doet, je zal zien dat er altijd dingen zijn die je wat extra veerkracht kunnen geven.

Werk verder aan je mentale gezondheid met onze human development oplossingen.

___
Reinhilde