Laten we dit jaar oprecht connecteren

28 januari 2020

De start van het nieuwe jaar is het uitgelezen moment om even stil te staan en terug te blikken op het afgelopen jaar. Oprecht stilstaan bij onszelf en onze omgeving. En laat dat stilstaan nu net zo beangstigend zijn. Want stilstaan is toch achteruitgaan? Dagelijks komen er nieuwe uitdagingen op ons af. Het steeds bereikbaar zijn, de overprikkeling, de hoge verwachtingen en veranderingen waar we vandaag mee geconfronteerd worden hebben een grote impact op ons welzijn. Zolang we niet leren om af en toe stil te staan en bewust te connecteren met onzelf en onze omgeving zullen we blijven trappelen, trappelen zonder doel voor ogen, trappelen zonder het gevoel van bijdrage.

Hoewel de technologie veel mogelijk maakt, maakt het oprechte connectie zoveel complexer. We communiceren veel, heel veel en toch zijn we een groot deel van onze communicatie skills doorheen de jaren verloren. Wanneer heb je voor het laatst bewust tijd gemaakt voor een gesprek met jouw collega? Wanneer heb jij jouw gevoel echt mogen uiten? Wanneer heb jij nog eens zonder schuldgevoel vakantie genomen? Het gaat snel, heel snel en we moeten allemaal mee, willen of niet. De laatste jaren wordt er (gelukkig) heel wat ingezet op welzijn, employee experience & talent management. Spijtig genoeg zijn het vaak holle woorden, woorden die binnen het theoretisch kader passen en laten uitschijnen dat er aandacht is voor de mens. Als we dan een beetje verder graven moeten we toegeven dat een aanzienlijk deel medewerkers zich onbegrepen, nutteloos en alleen voelt.

Het wordt dringend tijd dat we als collega, manager en organisatie ruimte maken voor oprechte aandacht en connectie. Een glimlach kost niets en je krijgt er zoveel voor terug, een uitspraak die velen onder ons met de paplepel hebben meegekregen en toch… waar is die glimlach? Waar is die oprechte connectie, waar is die gemeende goeiemorgen en goeieavond? Waar is die oprechte vraag; hoe gaat het met je?

Het wordt dringend tijd dat we die connectie opnieuw zien als een bijdrage, een meerwaarde, als iets dat energie geeft. Want laat ons eerlijk zijn het is toch veel aangenamer werken zo?

Maak werk van een oprecht HR beleid via onze HR oplossingen.

____
Lieze