Wat doet lichaamsbeweging met ons brein en lichaam ?

28 januari 2020

Lichaamsbeweging is een van de makkelijkste en beste manier om stress tegen te gaan. Fysieke inspanning is namelijk de natuurlijke uitlaatklep van een lichaam om de overprikkeling te bufferen .

Bij teveel spanning en stress gaan je schouders omhoog, buigt het lichaam wat naar voor, verstijven de spieren en ga je vanzelf korter en oppervlakkiger ademhalen. Je wordt geleidelijk aan gespannen en moe, je krijgt een kort lontje, je hoofd zit vol …..de stap naar een spanningssyndroom of chronische hyperventilatie is gezet.

Goed ‘voelen’ van de spanning en bewust bewegen, stretchen en ademen om spanning los te laten is cruciaal om overspanning te voorkomen. Beweging als overspannings- detox, een aantal tips:

  • Stretchen, beweging en adem synchronisatie (of yoga) is een eenvoudige manier om spierpijn te vermijden en je lichaam te kalmeren. Een paar minuten volstaan om ten volle te genieten van het ontspannen effect. Het werkt ook revitaliserend.
  • Een rustige , diepe buikademhaling pept je weer op wanneer je vermoeid bent. Recht je rug, trek je borstkas open en adem gelijkmatig en krachtig in en uit. Je zal meteen merken dat het een kalmerend effect heeft en dat je stress vermindert en ook de spiertonus vaart er wel bij.
  • Bij fysieke sporten (zonder competitie) kan je de opgebouwde spanning ruimte geven en loslaten. Zo wordt ook je bloedcirculatie gestimuleerd en worden toxines afgevoerd. Het zorgt voor meer brein energie. We zijn niet gemaakt om lang stil te zitten dan verzuren we letterlijk en figuurlijk.
  • Het gevoel van ontspanning en weldadigheid dat je voelt na wandelen, fietsen, bewegen of een mini workout heeft vooral te maken met de endorfines die je hersenen aanmaken en verspreiden over het zenuwstelsel en de weefsels van je lichaam. Ze hebben een angst remmende werking en kunnen daardoor een lichte paniekaanval voorkomen.
  • Voldoende lichaamsbeweging heeft een positief effect op je gezondheid en concentratie, maakt je fitter en gelukkiger, zorgt voor meer energie en drive, voorkomt overspanning en burn-out!

Lees meer over onze aanpak via deze link.

___
Myriam